Syukur alhamdulillah zaman sekarang sudah ramai yang mengamalkan pemakanan vitamin dalam kehidupan seharian mereka. Kesedaran tentang pengambilan vitamin sudah meningkat. Akan tetapi, terdapat pulak banyak faktor yang membuatkan orang ramai merasakan diri mereka “tidak sesuai” atau “tidak serasi” dengan vitamin. Kenapa pula ya?

cara akan vitamin, tak serasi vitamin, vitamin Shaklee, tidak serasi makan vitamin, cara makan vitamin Shaklee, vitain Shaklee, Shaklee Kedah, Shaklee Alor Setar, penjual Shaklee Kedah, SID Kedah, Shaklee murah, dstributor Shaklee Kedah

Tidak dinafikan, sekarang ini ada segelintir kumpulan pengamal vitamin yang merasakan tidak mendapat apa-apa manfaat dari pengambilan vitamin atau supplement mereka disebabkan oleh beberapa faktor :

1. Pengambilan air kosong dipandang remeh.
✔Ramai yang ada masalah untuk amalkan minum air masak kosong dan lebih suka yang bewarna dan berperisa. Air yang manis boleh meningkatkan kepekatan darah serta menyebabkan kegemukan. lebih-lebih lagi air yang berais, yang ditarik dan sebagainya, Sedap bukan?✔Pernah ke makan vitamin dengan air teh ais? Jangan buat ye. Cuba amalkan makan vitamin dengan air kosong, air masak atau air suam.
✔Kita disarankan mengamalkan banyak minum air masak apabila mengamalkan pengambilan vitamin supaya penyerapan vitamin oleh tubuh berlaku dengan lebih baik. 
✔Air seakan pelincir, ia membawa vitamin bergerak dengan lebih baik dan sekata dalam badan kita. Lebih-lebih lagi jika kita ibu yang menyusu, mengandung dan yang berkeja bawah matahari panas terik. Penghidaratan kerap berlaku. Maka, minum air sekerap mungkin.

2. Elakkan makan vitamin secara banyak sekaligus pada satu masa.
✔Apabila kita makan semua vitamin secara sekaligus, ini meningkatkan kepekatan darah kita hanya pada masa-masa tertentu. Ramai yang suka amalkan ini apabila waktu hendak tidur sedangkan pada masa selepas itu kita akan kurang minum air. 
✔Maka cuba agih-agihkan pengambilan vitamin anda mengikut kesesuaian dan keperluan anda agar kepekatan darah tidak meningkat secara mendadak pada satu satu masa. Ini juga membantu agar buah pinggang tidak terlalu dibebani pada satu satu masa tertentu sahaja.
✔Inilah sebab penting kenapa anda perlu ada nasihat dan konsulatsi khusus untuk keperluan dan diri anda sendiri tentang tatacara pengambilan dan waktu makan vitamin. Dapatkan dari saya untuk pelanggan vitamincikgu, PERCUMA!
3. Elakkan pengambilan vitamin bersama ubat.
✔Sekiranya anda dalam pemantauan doktor atas masalah kesihatan, elakkan mengambil ubat secara serentak dengan pengambilan vitamin kerana ini hanya akan menyebabkan darah bercelaru dan tidak dapat menyerap vitamin dengan baik. 
✔Cuba sediakan jadual, sekiranya selepas makan pagi anda mengambil ubat doktor maka anda boleh amalkan vitamin pada waktu tengahari atau malam. Namun sekiranya anda perlu makan ubat secara berturutan, pagi dan petang, maka amalkan vitamin selepas 1-2 jam selepas pengambilan ubat doktor.

4. Kurangkan pengambilan kafien dalam diet harian.
✔Tahukah anda pengambilan kafien boleh merosakkan vitamin yang sedia ada dalam badan? Maka pengambilan minum yang berkafien yang tinggi secara berterusan boleh membazirkan vitamin yang kita amalkan selama ini. 
✔Maka kita tidak akan mendapat kesan seperti yang diharapkan sama sekali disebabkan vitamin rosak disebabkan pengambilan kafien secara berterusan.

5. Pantang larang makan vitamin.
✔Tahukah anda pengambilan multivitamin yang lengkap dengan zat besi tidak boleh diambil bersama air susu? Ini kerana ia akan mengganggu penyerapan zat besi itu sendiri. 
✔Tahukah anda vitamin E tidak boleh diambil bersama alfalfa kerana alfalfa boleh mengganggu penyerapan vitamin E oleh tubuh badan manusia. Ada beberapa lagi yang perlu kita ketahui seperti pengambilan Alfalfa tidak disarankan untuk ibu mengandung kerana boleh mengakibatkan risiko keguguran di awal kehamilan.

Tiada lagi perasaan tidak serasi makan vitamin.

✎Oleh itu, amatlah perlu wahai sekalian pengamal vitamin sekalian mendapat tunjuk cara dan konsultasi yang betul dari distributor Shaklee anda yang bertauliah. Jangan main hentam beli dari toko-toko jamu atau bawah ofis secara mengikut orang sahaja tanpa mengetahui cara makan yang terbaik. 
✎Jangan sebab anda tidak tahu cara makan yang betul anda merasakan tiada kesan seperti orang lain terjadi kepada anda, maka anda membuat keputusan tidak serasi makan vitamin, atau tidak sesuai makan vitamin. Padahal anda sendiri telah mensia-siakan vitamin yang anda makan.

cara akan vitamin, tak serasi vitamin, vitamin Shaklee, tidak serasi makan vitamin, cara makan vitamin Shaklee, vitain Shaklee, Shaklee Kedah, Shaklee Alor Setar, penjual Shaklee Kedah, SID Kedah, Shaklee murah, dstributor Shaklee Kedah

Ohya, makan vitamin juga kadangkala boleh terjadi healing crisis. Nak tahu itu apa healing crisis?

Nak beli? klik sini 

NAK HARGA TERBAIK?
sila sms atau call 
 ✔Cikgu Hani 019 271 0642 
 ✔Email= hanijalani@gmail.com / vitamincikgu@gmail.com 
✔Whatsapp/wechat/telegram = 019 271 0642 
✌PENGEDAR SHAKLEE TERBAIK ANDA, 
 ✌COD SERATA KEDAH, KULIM, ALOR STAR DAN JITRA 
✌POSLAJU SERATA MALAYSIA, LUAR NEGARA PON BOLEH

iR Hani 858760

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan