Salah satu ‘concern’ terhadap bayi yang menyusu ibu adalah kekurangan zat besi selepas usianya 6 bulan. Kenapa 6 bulan? Dan kenapa zat besi?

Saya telah berbincang dengan pakar kanak-kanak yang selalu kami kunjungi, kerana beliau seorang pro-breastfeeding.

Kata beliau, biasanya selepas 6 bulan, bayi sudah diberi makan, dan mungkin frekuensi minum susu berkurangan dari biasa. Jadi, kebanyakan ibu akan mula datang haid tatkala bayi berusia 6 bulan. Ketika kedatangan haid, wanita kehilangan sehingga 15% zat besi tubuhnya. Apabila tubuh ibu kehilangan zat besi, bekalan zat besi kepada susu ibu juga turut menyusut.

Zat besi kebanyakannya terdapat dalam sel darah merah, iaitu sebanyak 70%.

Kepentingan zat besi:

Untuk pembentukan hemoglobin dalam sel darah merah
Untuk pembentukan myoglobin dalam otot
Membawa oksigen ke seluruh badan
Penggunaan tenaga yang optimum.
Kekurangan zat besi boleh menyebabkan :

Anemia
ADHD
Kelesuan dan keletihan
Zat besi amat penting untuk perkembangan kanak-kanak yang sihat, sama ada dari segi fizikal atau mentalnya. Jadi, ibu yang menyusu terutamanya, patut mendapatkan zat besi secukupnya, terutama apabila sudah datang bulan selepas bersalin. Pastikan pemakanan ibu -ibu yang menyusu (saya ni anak dah 22 bulan) perlu menjaga nutrisi pemakanan. Yang penting anak yang disusukan cukup!

(ha..ni gambar pakej Triple M tau!tgk Vitalea tu!)

Vita-Lea Iron formula membekalkan keperluan zat besi harian. Lengkapkan pengambilan dengan Vita-C untuk memudahkan penyerapan.

AWAS!!! Zat Besi (Vitalea) tidak boleh diambil bersama-sama dengan (serentak) kalsium (Ostematrix) dan kacang soya (Soy Protein) kerana ia boleh mengganggu penyerapan zat besi. (pengambilan vitamin ni pon ada jadualnya )

So buat para wanita terutama ibu hamil dan menyusu, dapatkan sekurang-kurangnya VITALEA dan VITA-C Shaklee untuk kekal cergas dan cerdas di waktu ‘itu’. (hemmmm..heheh)

Pek trial pun ada untuk sebulan. Euphoria Trial pek Shaklee ada dengan saya. call or sms untuk mencuba!

kredit to Mommylyna

Jika ingin membuat tempahan dan pertanyaan, sila sms atau call 016 208 9081