Susu, susu oh susu… Napalah harini cikgu meroyan sebut pasal susu? huhu, cikgu rindu nak susukan Faiz..walaubagaimanapun Faiz dan wean, so takde dah..next la plak nanti.heheheh..

Seringkali sahabat cikgu yang tersalah dalam taktik penyusuan ni. Ramai yang tak tau tentang satu fakta yang penting dalam penyusuan ni. 

Pernah dengar susu belah kanan nasi, susu belah kiri air? tu istilah orang tua-tua je..So, bila menyusu kena bagi dua-dua belah..Betul ke camtu? Tulah sebab jadinya baby tu tak kenyang. 
Apakah foremilk dan hindmilk?
Kiri : foremilk, Kanan : hindmilk
Setiap production susu ibu mengandungi 2 perinGkat, iaitu foremilk (susu awal) dan hindmilk (susu akhir) yang mana kedua-duanya adalah penting dan diperlukan oleh setiap bayi.
Foremilk
Susu awal yang dihasilkan dan diterima bayi atau dalam kata lain susu yang mula mula keluar. Ia selalunya kelihatan kebiruan seperti air biasa dan agak cair. Foremilk mengandungi lebih banyak air, kurang lemak dan karbohidrat yang dapat menghilangkan dahaga bagi bayi. INILAH YANG ORG KATA AIR. 
HindmilkSelepas beberapa minit penyusuan, bayi akan mendapat susu akhir dimana ianya kelihatan agak pekat, lebih berkrim dan disukai ramai :P . Selain itu, hindmilk mengandungi kalori yang tinggi, kaya dengan lemak, dan ia amat penting untuk tumbesaran bayi. Hindmilk boleh diibaratkan seperti makanan yang lengkap dan sempurna untuk bayi dan membantu bayi menambah berat badan. Apa yang saya tahu, kebaikan untuk ibu pula, jika ibu mengalami puting luka (sore nipple), ianya dapat sembuh dengan cepat kerana susu ini lebih moisturized serta dapat melegakan kesakitan pada nipple.
Awalnya dulu, saya juga agak terpengaruh dengan pendapat orang-orang lama yang mengatakan susu di sebelah kanan ialah nasi (makanan), dan susu di sebelah kiri pula ialah air. Sebenarnya ini adalah pandangan yang salah kerana kedua-dua belah breast mengandungi komposisi susu ibu yang sama. Kedua-duanya mempunyai foremilk yang menghilangkan dahaga dan hindmilk yang mengenyang kan. Kerana zaman sekarang tak macam dulu, sekarang dah ada banyak teknologi dan kajian-kajian yang dibuat oleh pakar dimana ianya telah terbukti benar :)
Allah telah menjadikan setiap wanita yang menyusukan itu sangat istimewa kerana dapat menyusukan bayinya sendiri:) Komposisi susu ibu seimbang dan sesuai dengan keperluan setiap bayi. Biasanya pada musim sejuk, susu ibu akan lebih pekat untuk membolehkan bayi mendapat tenaga, khasiat yang banyak serta lebih kenyang di waktu sejuk. Bila musim panas atau kering, susu ibu akan menjadi lebih cair dan mengandungi lebih banyak air untuk menghilangkan dahaga dan mencegah dehidratan semasa cuaca panas. Macam kita jugak lah kan, time panas terbayang ABC, air sirap. Time sejuk, lapar memanjang…ekeke. Ciptaan Allah itu hebat :)
Jadi, untuk membolehkan bayi mendapat khasiat seimbang, ibu-ibu boleh menyusukan bayi sekurang-kurangnya 15 – 20 minit bagi sebelah breast sebelum menukarkan ke sebelah lagi breast. Sebaik-baiknya teruskan sehingga breast terasa kosong. Jika breast di sebelah (yang bayi tidak menyusu) teras berat dan penuh, ibu boleh mengepam sambil menyusu untuk membuat stok EBM.
Semakin kerap breast diransang, semakin banyak susu diHASILkan :) so jangan kata susu saya tak pekat ya? susu saya cair ke..kalo pam sebelah pastu tukar sebelah lagi memenagla dapat yang cair jer….sabar buk!
ingat- foremilk yang menghilangkan dahaga dan hindmilk yang mengenyang kan. Susukan pada sebelah breast dulu, sehingga baby yang lepaskan sendiri atau sehingga breast kosong! Tips cikgu masa nak ingat breast mana yang dihisap ialah dengan letak hairband pada tangan. belah mana yang baby hisap, letak hairband, so next feeding tau la belah mana plak..heheh..
NAK SUSU PEKAT? MINUM ESP ATAU AMIK SET 3M.. hhee..nak tau call ler..

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan Jika ingin membuat tempahan dan pertanyaan, sila sms atau call 016 208 9081