Segenggam kau! Banyaknya rambut lepas sikat..tu yang dapat dari sikat.Kalau yang bertaburan di lantai atau di dalam bilik air?huuuu.. Yun Nam la jawabnya.. Tapi harini cikgu nak kupas sikit masalah ni..
Kenapa Rambut gugur?
1) Penurunan mendadak Estrogen selepas bersalin: Kandungan Estrogen yang tinggi semasa mengandung menyebabkan pembentukan scalp rambut yang sihat dan ia mengunci akar rambut dengan kuat maka pertumbahan rambut berlaku dengan baik. Tetapi sebaik sahaja bersalin penurunan kadar estrogen secara mendadak menyebabkan akar rambut longgar dan mudah gugur.

2) Pengambilan makanan berproses sebagai diet harian: Rambut juga seperti rumput hijau di padang, perlukan bekalan nutrient dan air yang cukup agar ia tumbuh subur. Pengambilan diet dengan makanan berprosesmenyebabkan badan kita sukar untuk menerima nutrient yang cukup untuk berfungsi. Otak akan menghantar gelombang untuk mengambil nutrient dari rambut kerana rambut secara amnya tidak mempunyai fungsi penting dalam meneruskan aktiviti harian. Kerana kekurangan nutrien seperti zinc, zat besi, protien dan lain-lain menyebabkan rambut kusam dan akhirnya gugur.

3) Stress: Stress memerlukan banyak B-complex, maka dengan kurangnya B-complex dalam tubuh makan zat ini akan di serap seperti di atas dari Rambut. Stress juga menyebabkan sekatan pada salur darah yang menyukarkan penyaluran nutrient kepada rambut.

Vitamin apa yang sesuai untuk masalah ini?

1. Supplement Zinc penting dan banyak membantu pertumbuhan rambut serta menguatkan kutikel rambut. Sebiji vitalea Shaklee mengandungi 7.5mg zinc….tapi tak cukup untuk membekalkan keperluan zinc yang diperlukan badan si ibu(hamil/menyusu).. Tahukah anda perempuan yang hamil dan menyusu memerlukan 11-12 mg zincdalam diet seharian mereka..jadi pengambilan tambahan zinc terutama dlm pantang sangat membantu mempercepatkan proses baik luka dan mengelakkan masalah rambut gugur .

Nutrition facts:Sebiji zinc Shaklee membekalkan 15mg (100% of keperluan harian) dan 115mg Calsium (12%daripada keperluan harian)

TAHUKAH ANDA…Zink bukan sahaja membantu menguatkan kutikel rambut..tetapi ia dapat meningkatkan daya ingatan dan tempoh penumpuan.
2. Protien penting pembentukan sel-sel baru. Untuk rambut-rambut baru tumbuh dengan sihat, badan perlukan sumber protien yang cukup.ESP dan mealshake ada sumber ini.

3. B Complex untuk mengatasi masalah stress harian. Dengan bekalan Vitamin B Compleks untuk menampung kepelluan seharian, stress berkurang, maka masalah ini akan dapat diatasi.

Jom Cuba!
*tak mahal pon,daripada kehilangan mahkota kepala..hihi

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Jika ingin membuat tempahan dan pertanyaan, sila sms atau call 016 208 9081