salam semua..ketemu lagi.Lama sudah tidak update..kerana kekangang masa dan permasaalahan yang lain..walaupun begitu,harini nak share

SURAH AL-KAHFI
Daripada Umar berkata: Nabi saw telah bersabda : “Sesiapa yang membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga ke langit. Untuknya cahaya di hari kiamat dan diampunkannya antara dua Jumaat”
SURAH AS-SAJDAH

Dan diriwayatkan imam Ahmad daripada jabir berkata : “Adalah Nabi SAW tidak tidur hingga dibaca surah As- Sajdah dan Al-Mulk”

SURAH YAASIN

Daripada Ma’qil Ibni Yasar berkata : “Al-Baqarah adalah rangka Al-Quran diturunkan setiap satu ayat dengan disertakan 80 Malaikat dan Ayat Kursi khususnya diturunkan khas dari di bawah Arsy Allah swt yang tersusun di dalam surah Al-Baqarah. dan surah Yasin itu, adalah jantung hati Al-Quran”.

SURAH AD-DUKHAN

Daripada abi Hurairah r.a. berkata :nabi saw telah bersabda : Sesiapa yang membaca surah Ad-dukhan pada waktu malam, maka esoknya 70,000 malaikat akan meminta ampun baginya”.
SURAH AL-WAQIAH

Rasulullah saw bersabda : ” Bacalah surah Al-Waqiah. Sesiapa yang membacanya tidak akan menjadi miskin selama-lamanya”

SURAH AL-MULK

Daripada Ibnu Abbas r.a berkata : “Bacalah surah al-Mulk dan ajarkanlah kepada ahli keluarga kamu dan semua anak kamu dan juga kepada anak-anakmu yang belum baligh di rumahmu dan jiran tetanggamu, sesungguhnya yang menyelamatkan dan berdebat di hari kiamat di hadapan Allah swt memohon ampun kepada pembacanya supaya Allah swt menyelamatkan dia daripada api neraka dan pembacanya juga selamat dari siksaan kubur!”Dan Nabi saw bersabda : “saya suka kalau surah ini ada dalam hati tiap insan dari umatku”.

SURAH AL-HASYAR

Nabi saw bersabda : “Barangsiapa yang membaca 3 ayat terakhir surah al-Hasyar maka Allah swt mewakilkan 70 malaikat berselawat atasnya hingga petang. Begitu juga waktu petang dan jika dia meninggal pada hari itu, ia dikira mati

RAHSIA SURAH AL-WAQIAH
Doa selepas membaca Surah Al Kahfi :
Ya ALLAH tuhan kami, kami memohon kepadaMu dengan hak surah Waqiah dan rahsia yang terkandung didalamnya.
Ya Allah dengan rahmatMu mudahkanlah rezeki bagi kami bagaikan Engkau memudahkan rezeki terhadap kebanyakan makhlukMu. Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang,
Ya Allah jika rezeki kami masih berada dilangit maka dengan rahmatMu turunkanlah kerana Engkau sebaik2 pemberi rezeki.
Ya Allah jika rezeki kami berada dibumi maka keluarkanlah , jika jalannya sulit untuk sampai kepada kami maka buatkanlah kemudahan bagi kami serta pindahkanlah rezeki itu ke tempat kami di mana kami berada.
Dengan fadlal dan belas kasihanMu serta kemurahan Engkau dan dengan rahmat Engkau wahai Zat yang Paling belas kasihan. Amin.
Sesungguhnya rezeki itu sangat luas tafsirannya dan bukan wang semata2… rezeki termasuklah kesihatan, kegembiraan, ketenangan dan banyak lagi.