Masalah obesiti di Malaysia masih berterusan. Masalah kita bukan sahaja melebihi seantero Asia Tenggara, malahan kanak-kanak kita juga sama seperti mereka di mana setiap lima orang-yang-bersekolah akan mengalami berat badan berlebihan ataupun obes.

Mungkin juga kita seronok melihat anak-anak kelihatan “montel” “comel” “chubby” dan sebagainya. Kita kurang memantau pemakanan anak-anak sampai satu tahap menjadi obesiti. Memang seronok tengok keletah anak-anak yang agak “chubby”, tapi tidakkah kita fikirkan masa depan mereka? Masalah obesiti di kalangan kanak-kanak ini perlu kita kawal dan tangani.

Obesiti kanak-kanak, kanak-kanak gemuk, anak obes, anak gemuk, anak terlebih berat, cara kawal anak obes, cara kawal anak obesiti, Cara kawal makanan anak Obese, obesiti, anak berat badan tidak terkawal, set supertots, mealshake, vitamin anak, Shaklee kedah
(letak gambar anak sendiri yang tak chubby pon)

Faktor-faktor risiko Obesiti kanak-kanak

 1. gaya hidup 
 2. pemilihan pemakanan
 3. genetik 
 4. kekurangan kesedaran tentang obesiti di kalangan kanak-kanak oleh penjaganya.
 5. Ketidakstabilan dalam pengambilan berlebihan dan juga penggunaan tenaga yang agak minimal akan menyebabkan kepada ketidakseimbangan kalori atau lebihan kalori secara spesifik.

Komplikasi Obesiti

Malangnya, pembesaran yang tidak normal bukanlah selalunya baik. Banyak kajian menunjukkan kesan-kesan buruk tentang berat badan berlebihan di kalangan kanak-kanak untuk jangka masa panjang dan juga pendek. 

Membenarkan anak-anak kita menjadi obes samalah seperti mengundang pelbagai komplikasi termasuklah komplikasi hati, penyakit jantung, masalah pernafasan, kerosakan sendi, asma, Diabetes Jenis 2 dan berkemungkinan akan meletakkan mereka berisiko tinggi untuk mendapat beberapa jenis kanser beberapa tahun mendatang. 

Kanak-kanak yang mempunyai berat badan berlebihan juga berisiko tinggi terhadap stigmatisme sosial yang boleh membawa kepada perkembangan akademik dan juga sosial yang lemah hingga ke alam dewasa kelak.

Sumber: www.nlm.nih.gov

Sumber: www.nlm.nih.govApakah tindakan wajar ibubapa?
 • Membuat Pemilihan Pemakanan Yang Baik
 • Sedari awal, penyusuan badan dapat melindungi obesiti pada tahun-tahun akan datang
 • Galakkan kanak-kanak untuk memakan sayur-sayuran, buah-buahan dan bijirin
 • Pilih ikan, ayam, daging tanpa lemak dan pejal sebagai sumber protein
 • Hadkan pengambilan lemak tepu, minuman manis dan lain-lain manisan
 • Pilih penyediaan makanan sihat iaitu mengukus, memanggang, membakar berbanding dengan menggoreng
 • Berikan bahagian makanan yang bersesuaian dan jangan memaksa mereka untuk makan sekiranya mereka telah kenyang (kebiasaannya,kanak-kanak tahu apabila mereka telah pun kenyang)
 • Galakkan mereka untuk minum banyak air suam
Bantu kanak-kanak untuk kekal aktif
 • Galakkan mereka untuk melakukan aktiviti fizikal sederhana berat sekurang-kurangnya 30 minit sehari melalui permainan seperti bermain kejar-kejar, menunggang basikal ataupun lompat-tali.
 • Kurangkan masa yang dihabiskan di hadapan TV televisyen, bermain permainan atau melayari web untuk tidak lebih daripada 2 jam sehari
CARA SHAKLEE

1. Beri anak anda supplemen terutama Mealshake untuk rasa kenyang yang lama. Maka anak akan kurang gelisah dan tidak cepat lapar. Kandungan Indeks Glisemik Mealshake rendah, maka tenaga cepat terbentuk dan beri tenaga yang lama buat anak anda.

2. Sehari sebiji Omega Guard untuk pembakaran kalori dan lemak dengan lebih baik. Juga membantu perkembangan minda anak anda. Dua dalam satu kan?

Cubalah! peranan kita sebagai ibu bapa untuk membantu dan mencorakkan hidup anak kita.

Obesiti kanak-kanak, kanak-kanak gemuk, anak obes, anak gemuk, anak terlebih berat, cara kawal anak obes, cara kawal anak obesiti, Cara kawal makanan anak Obese, obesiti, anak berat badan tidak terkawal, set supertots, mealshake, vitamin anak, Shaklee kedah

NAK HARGA SHAKLEE TERBAIK?

sila sms atau call 
 ✔Cikgu Hani 019 271 0642 

 ✔Email= hanijalani@gmail.com / vitamincikgu@gmail.com 
✔Whatsapp/wechat/telegram = 019 271 0642 
✌PENGEDAR SHAKLEE TERBAIK ANDA, 
 ✌COD SERATA KEDAH, KULIM, ALOR STAR DAN JITRA 
✌POSLAJU SERATA MALAYSIA, LUAR NEGARA PON BOLEH

iR Hani 858760
 Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan