Nutrien atau zat-zat yang didapati daripada makanan mempengaruhi fungsi otak dan juga kecerdasan otak seseorang. Dalam erti kata lain, otak kita membangun dan boleh berfungsi dengan menggunakan sumber-sumber protein, asid amino, lemak, karbohidrat, vitamin dan garam galian yang diperolehi daripada makanan yang dimakan.

  • Protein

Dari protein, otak menghasilkan bahan-bahan neurotransmitter untuk membolehkan sel otak menghantar maklumat dari satu sel kepada satu sel yang lain. Dari protein juga terhasilnya enzim-enzim untuk pelbagai fungsi penting sel. Dari protein juga terhasilnya kimia-kimia hormon sex,hormon tirod dan lain-lain. Malah 65% daripada bahan pembinaan sel tubuh dan otak adalah terdiri daripada protein.

Meh kita lihat dalam vitamin Lecitin Shaklee;

Lecithin – kaya dengan kolina yang penting dalam sintesis neurotransmitter, iaitu acetylcholine yang bertindak dalam fungsi saraf, otak dan daya ingatan. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf 

  • Lemak

Dari lemak pula kita memperolehi bahan-bahan asas untuk membina dinding sel (membran sel). Jika lemah dinding maka lemahlah sel, termasuk sel otak. Oleh itu lemak adalah penting untuk otak.

dalam Omega Guard pula;

Omega Guard – mengandungi DHA dan EPA serta asid lemak lain yang penting untuk pertumbuhan otak dan mata, serta peredaran darah dan aktiviti sel bagi memastikan keseluruhan tubuh mendapat kekuatan bagi melawan jangkitan yang berbahaya.

  • Glukos

Sejumlah besar glukos diperolehi daripada karbohidrat. Glukos ini merupakan sumber tenaga yang terpenting untuk membolehkan otak berfungsi.

B Complex – membantu dalam sintesis protein dan karbohidrat, memberikan mood yang baik, anti stress, menukarkan makanan kepada tenaga serta penting dalam pertumbuhan sel.

  • Garam galian

Garam galian seperti magnesium, kalsium, sodium, potassium dan selenium adalah amat penting untuk membolehkan sel berhubung antara satu sama lain dengan sempurna. Galian-galian ini merupakan faktor pembantu dalam fungsi enzim.

Vitalea – Mengandungi 28 vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh. (tablet)
Mealshake – mengandungi protein soya dan 28 jenis vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh.(minuman)

  • Vitamin

Vitamin adalah juga faktor pembantu yang penting untuk menghasilkan bahan-bahan penting untuk fungsi otak. Vitamin juga mempertahankan oksigen yang penting untuk fungsi otak.

 Dalam Vitamin C,
Vitamin C– Melindungi daripada jangkitan dan selesema, serta meningkatkan imuniti. Juga berperanan dalam pengeluaran hormone antistress dan interferon (hormone fungsi imun).Otak pun perlukan makanan yang baik untuk sentiasa mengoptimumkan fungsinya. Makanan sehari-hari kadangkala tidak dapat menyediakan bekalan yang baik buat tubuh dan otak kerana banyak vitamin terhapus dari proses penyediaannya, maka pilihan yang lebih baik adalah dengan mengambil Supplement. Saya sudah. Anda bila lagi?

 salam sayang..
Jika ingin membuat tempahan dan pertanyaan, sila sms atau call 016 208 9081