Collagen – Kolagen

Apa itu collagen?

Kolagen merupakan protien yang paling banyak terdapat dalam badan manusia. Malah, ia menyumbang kepada kira-kira 75% berat dalam tahap kulit yang sihat. Ia didapati dengan banyak pada kulit, tulang rawan, tisu2 dan dalam kuku serta rambut. Tahap kolagen yang sihat menyerlahkan rupa yang sihat dan menampilkan susuk tubuh yang muda!

  • Kolagen digunakan untuk menghasilkan protein bagi membantu pertumbuhan ini serta mengaktifkan penjanaan semula sel badan baru.
  • Ketika usia 25 tahun dan ke atas, kolagen mula menyusut dalam badan pada kadar 1.5 peratus setahun.
  • Sehingga usia 45, badan kita dijangka kehilangan sebanyak 30 peratus daripada kolagen semula jadi.

    (sekarang umurnya berapa?)  

Selain itu, kolagen diperlukan dalam hal perubatan, turut dijual sebagai suplemen bagi melancarkan pergerakan sendi. Kadang-kadang digunakan dalam merawat dan mengubat kes-kes melecur yang serius. Bagi merawat kes melecur, ia digunakan bagi mencipta ganti kulit palsu.

 Tahukah anda?
Kolagen membentuk 90% protien matriks tulang-tulang dan dua pertiga dewasa tulang rawan artikular. Oleh itu kehilangan kolagen juga boleh menjejaskan kesihatan tulang-tulang anda dan sesendi.

Sumber kolagen halal?

Tahukah anda dari mana sumber kolagen dalam suplemen yang ada di pasaran??

1) Daripada bovine (lembu) – diternak secara tertutup contohnya di Australia dan New Zealand
2) Daripada babi (porcine origin)
3) Daripada haiwan laut – contohnya ikan dan gamat
4) Daripada tumbuhan – contohnya kacang soya
5) Daripada Yak – produk dari China
6) Daripada manusia – plasenta, janin yang digugurkan dan ada cerita dari banduan yang ditembak mati!
Hati-hati! Terdapat produk kolagen yang tidak dapat dipastikan sumbernya dengan jelas dan produk ini adalah diragui. Walau bagaimanapun, jika produk kolagen tersebut jelas berasal daripada `Seafood’ atau tumbuhan, memang tidak diragukan halalnya. Kalau sumber selain daripada itu perlulah diselidiki sebelum dibeli/dimakan/digunakan kerana sumber kolagen yang paling mudah diperolehi adalah daripada kulit babi atau gamat. Pilihlah kolagen yang halal.

 JANGAN RISAU!
 COLLAGEN POWDER SHAKLEE terdiri daripada sisik ikan merah- sumber premium kolagen dengan penyerapan lebih tinggi dan pencemaran lebih kecil berbanding dengan kolagen binatang!
Bahan utamanya lagi:
shaklee collagen powder ni ada 7 bhn utama:

1. RSS collagen dari sisik ikan merah

2. ekstrak biji benih camelia japonica
3. ekstrak pfaffia (ginseng brazil)
4. elastin dari kolagen ikan
5. vit c n vit b
6. ekstrak kerang-kerangan 
7. lactobailus acidophilus 

jangan ragu lagi. Apa lagi yang tunggu? Call, email atau whatsupp cikgu utk konsultasi dan order….weee..nak raya ni…JOM cantik!

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Jika ingin membuat tempahan dan pertanyaan, sila sms atau call
Cikgu Hani 016 208 9081 email= hanijalani@gmail.com
Whatsupp je pon boleh = 019 271 0642