Kenapa Anak Suka Bergayut Menyusu Sampai Si Mak Sakit Pinggang?

Kenapa Anak Suka Bergayut Menyusu Sampai Si Mak Sakit Pinggang?

Tahniah kepada si ibu yang memilih untuk menyusukan anak kesayangannya. tak kiralah yang menyusukan sepenuhnya atau hanya menyusukan pada waktu malam, siang di pengasuh menyusu botol formula. Semua ibu memilih untuk memberi yang terbaik kan? Tapi, bila menyusu malam, dia nak kerap menyusu dan bergayut berjam-jam sampai si ibu sakit pinggang. Pernah alaminya? “Anak kau tu lapar tu, tu yang menyusu je tak berhenti tu” Dalam hati mesti terhasut kata-kata yang cakap susu tak cukup, susu sikit, susu tak berkhasiat, susu cair dan macam-macam lagi penyebab anak asyik bergayut je. Baru...
CARA DAPAT LET DOWN REFLEX CEPAT

CARA DAPAT LET DOWN REFLEX CEPAT

Tiba-tiba je rasa panas je.. Basah je baju.. Owh.. susu keluar ni.. hurm..mesti anak kat rumah teringat kat kita. Hurm..sedih.. tengah sibuk ni buat kerja.. tak sempat nak pam lagi.. Biasa tak kita rasa tetiba je susu tu keluar? Biasa tak kalo kita menyusu tiba-tiba susu memancut, anak minum sampai tersedak-sedak? Masa pam susu sampai susu memancut-mancut banyak cepat je botol penuh? Ha.. tu lah yang kita katakan Let Down Reflex/ LDR. Rasa macam kena letrik kat breast.. rasa berdenyut-denyut.. Masa ni susu memang meriah.   APA TU LET DOWN REFLEX / LDR? Semasa kita menyusukan bayi, atau...
Ubat puting susu sakit melecet atau luka, ada tak?

Ubat puting susu sakit melecet atau luka, ada tak?

Mau menangis menjerit bila puting susu melecet dan luka bila anak kesayangan menyusu. Pedih dan perit. Tapi dek kerana sayang dan kesian, tahan jugalah.  Selalu tak jadi? Siapa yang selalu jadi? Banyak sebab boleh terjadi begini. Antara sebab yag biasa ialah sebab baby suka mengempeng / bergayut. Boleh baca entry ni pasal BABY MENGEMPENG. CARA RAWAT PUTING SUSU LUKA juga pernah dibincangkan. KLIK CARA RAWAT PUTING SUSU LUKA untuk refresh kembali. tapi, setelah seminggu menyapu susu ibu shj kurang berjaya (sebab agak lambat cara ni), cikgu pon pergi mencari krim PURELAN 100 medela. Menyapu...
Baby suka bergayut susu / mengempeng tu bahaya!

Baby suka bergayut susu / mengempeng tu bahaya!

Suka mengempeng! Bergayut je si anak ni. Asal cukup sejam akan terbangun dan menangis minta susu. Paling teruk juga bila tak sampai sejam dah bunyi, mata tak bukak, mulut je bunyi. Masa malam lah si ibu-ibu nak berehat melepaskan lelah, kena pulak si anak meragam dan mengempeng setiap sejam. Bahaya tak? memang bahaya…… bahaya kalau ibu-ibu tak cukup sabar… 🙂 Alhamdulillah, setiap sejam anak bangun dan minta menyusu tandanya anak kita masih bernyawa, bernafas dan masih mahu menyusu Kalau tak bangun-bangun menyusu? T_T Alhamdulillah, Allah beri kesempatan untuk kita...