Pengalaman Sewa Hanbok dan Bergambar Di Seoul, Korea Selatan

Pengalaman Sewa Hanbok dan Bergambar Di Seoul, Korea Selatan

Harini nak share sikit cerita pengalaman saya perasan Ala awek Korea jalan-jalan pakai hanbok. Korang mesti dah tahu, hanbok ini adalah pakaian tradisional orang Korea, biasanya dipakai masa hari perayaan atau ada acara yang istimewa dalam hidup diorang. Kenapa akak turut nak pakai hanbok ni? Trip honeymoon ni, en suami yang beriya suruh akak cuba pengalaman pakai baju tradisional Korea. Ko ingat akak tak malu ke nak jalan-jalan serata kampung pakai baju gini? Mujur kat luar negara, takde yang kenal. Kalau kat Malaysia nak pakai baju songket pun masa kahwin dulu je kot. Heee   Akak dapat...
Jeongbang Falls- Air Terjun Jeju Yang Wajib Lawat

Jeongbang Falls- Air Terjun Jeju Yang Wajib Lawat

Jeongbang Falls (정방폭포) Air terjun Jeongbang juga adalah salah satu scenic point (tempat pemandangan cantik) yang menjadi tempat wajib lawat jika anda ke Pulau Jeju. Jeongbang Falls ialah salah satu Top Three air terjun yang terdapat di Jeju. Banyak air terjun lain, akan tetapi Air Terjun Jeonbang ini anda mesti lawat kerana ia adalah air terjun yang jatuh terus masuk ke laut. Menarik kan?   Bayaran Masuk Jeongbang Falls Harga bayaran masuk ialah 2000won bagi dewasa dan 1600 won bagi kanak-kanak. Tiada bayaran parking kereta dikenakan. Kita perlu beratur beli tiket dan menuruni banyak anak...
Mt Halla, Seongpanak Trail dan Forest Tunnel

Mt Halla, Seongpanak Trail dan Forest Tunnel

Gunung Hallasan (Mt Halla/ Hallasan)  merupakan gunung tertinggi di Korea Selatan 1950M dan ia terletak di tengah Pulau Jeju. Diselenggara dengan baik oleh Hallasan National Park (Unesco World Haritage) dan terdapat 5 laluan di sini iaitu Gwaneumsa trail, Eorimok trail, Seongpanak trail, Yeongsil trail dan Donnaeko trail., Perjalanan kami menjejak kaki Hallasan ini dari Seongsan Ilchulbong ialah dengan menuju ke Seongpanak Trail. Laluan Seongpanak ini adalah salah satu laluan kegemaran pendaki ke puncak Mt Halla. Kami tak berniat naik ke puncak, cuma hendak bergambar dan melalui forest trail...
Seogwipo Maeil Olle Market di Pulau Jeju

Seogwipo Maeil Olle Market di Pulau Jeju

Seogwipo Maeil Olle Market adalah kawasan pasar terbesar di Seogwipo. Ia adalah pasar tradisi yang sudah dibuka semenjak awal tahun 1960 lagi. Trip ke Jeju pasti tidak lengkap sekiranya tidak berkunjung ke salah sebuah pasar- market tradisi mereka yang menjual pelbagai barangan basah dan segar. Kami parking kereta dalam satu kawasan parkir bertingkat bersebelahan pasa ini. Menarik sekali, sistem parkir mereka hanya scan nombor plet kereta dan tak perlu ambil apa-apa tiket. Masa keluar baru bayar parking tadi. Canggih betul! Jom kita masuk dan lihat apa yang ada di market Maeil Olle ni....