Hyperdia- Aplikasi penting Bila Jalan-Jalan Jepun

Hyperdia- Aplikasi penting Bila Jalan-Jalan Jepun

Hyperdia- Apa dia tu? Semasa berada di Jepun, pengangkutan utama bagi rakyat Jepun dan tentulah bagi pelancong dan pengembara adalah dengan menggunakan keretapi/train. Kalau tengok peta satu daerah/prefacture saja cukuplah memeningkan dengan begitu banyak jenis keretapi, monorail dan subway. Untuk itu, kami menggunakan satu aplikasi yang cukup mudah untuk menggunakan perkhidmatan pengangkutan di Jepun iaitu Hyperdia. Apa Hyperdia ni? Ia adalah satu tools/ aplikasi yang memberitahu kita cara pengangkutan terbaik untuk sampai ke satu-satu destinasi di Jepun. Hyperdia juga bagitau jadual...
Tokyo Disneyland- Pengalaman Menarik dan Mendukacitakan. Part 1

Tokyo Disneyland- Pengalaman Menarik dan Mendukacitakan. Part 1

Pergi Jepun dengan anak-anak kalau jalan-jalan tengok sakura je amatlah tidak menyeronokkan buat anak-anak. Jadi masa trip ni, kami bawa anak-anak pergi jumpa karektor Mickey Mouse dan sedara-sedara dia dekat Disneyland Tokyo. Ini adalah pengalaman kali pertama kami yang dah tua ni melawat Disneyland dan juga pastilah yang pertama bagi anak-anak kami. Nak tahu apa yang menarik dan juga pengalaman mendukacitakan sepanjang di Disneyland? Apa dia Disneyland ni? Tokyo Disneyland (東京ディズニーランド Tōkyō Dizunīrando?) ialah sebuah taman tema berkeluasan 115 ekar (465,000 m²) di Tokyo Disney Resort yang...
Jalan-jalan Jepun Sendiri Tanpa Travel Agen

Jalan-jalan Jepun Sendiri Tanpa Travel Agen

Kami laki bini memang suka jalan-jalan last minit punya perancangan. Last minit ni selalunya dalam tempoh sebulan sebelum tarikh perjalanan. Trip kali ni yang kami rancang ialah ke negara Matahari Terbit iaitu Jepun. Dah jadi kebiasaan kami pergi jalan-jalan tanpa travel agen. Kami pula mesti pergi dengan anak-anak. Jadi inilah Trip Ke Jepun Tanpa Travel Agen dengan Anak-Anak. Camna pengalaman kami? Baca tau…banyak manis-manis 🙂 Apa persiapan sebelum pergi Jepun? Pastikan kita lengkapkan checklist ni sebelum kita berangkat ke Jepun tau. 1. Beli tiket.  Kalau yang cari tiket murah dan...
Go babywearing!

Go babywearing!

Salam. Lama cikgu menyepi. Banyak urusan dan sibuk bisness.heheh.Dah banyak gambar yang pending. Tapi harini dengan semangat nak share cerita lama, minat baru.. Babywearing. Mesti ramai yang dah tau, dah biasa, dah selalu  dan tau pasal babywearing ni. Istilahnya kendong anak. Cikgu dulu dah pakai ring sling. Tapi bila Faiz makin membesar, makin tak larat… Bila Faiz dah besar, makin kuat lari, makin buas, maka cikgu cari alternatif selain stroller bila nak travel. Ber-babywearing ni best.sbb dekat ibu dan anak. Faiz pun memang suka dukung, akan tetapi beratnya dah dekat 15 kg, lenguh...