Melawat Zoo Songkla Yang Best Dan Santai

Melawat Zoo Songkla Yang Best Dan Santai

Aturcara perjalanan kami yang pertama ialah melawat Zoo Songkla. Jarak songkla dari sempadan Bukit Kayu Hitam dalam 2 jam setengah. Kami sampai sini berpandukan google maps sahaja, alhamdulillah tanpa sesat. Jalan kawasan sini semuanya terus aja, insyaAllah tak sesat pun. Apa yang paling mengujakan kami ialah zoo Songkla ini kia boleh bawa kereta kita masuk dalam. Tak perlu parking luar dan berjalan kaki. Mudah sangat kan? Luas tau kawasan Songkla Zoo ni. Gambar adalah pintu masuk, beli tiket terus kat situ, ada petugas menunggu, kita cuma beli tiket dari dalam kereta.   Ini tiket yang...
Trip Ke Hatyai Dan Songkla Menaiki Kereta 1

Trip Ke Hatyai Dan Songkla Menaiki Kereta 1

Sudah lama dah teringin nak jalan-jalan ke Hatyai dan Songkla. Kalau ikut jarak sangat dekat daripada rumah ni daripada jarak kalau balik KL. Tapi belum kesampaian. Pada hujung minggu lepas, kami merancang trip perjalanan singkat 2 Hari 1 malam khas untuk jalan-jalan cari makan di Hatyai dan Songkla naik kereta sendiri. Perkara pertama kena ada ialah passport. Oleh sebab 2 passport anak sudah tamat tempoh, kami mohon border pass. Ayahnya lahir dan kami memang tinggal Kedah, maka memang layak lah mohon border pass ini. Syukur ada kemudahan UTC kat semua tempat, lepas habis sekolah lewat...
Cara Mohon Border Pass (Pas Sempadan) Untuk Masuk Thailand

Cara Mohon Border Pass (Pas Sempadan) Untuk Masuk Thailand

Saya akan kongsikan kat sini pengalaman saya menguruskan permohonan buat pas sempadan (Border Pass) dalam masa satu jam sahaja! Mudah dan cepat bukan? Senang pula tu. Apa yang penting semua dokumen kena lengkap sebelum nak mohon pass sempadan ini. Border pass ini kita gunakan untuk memasuki negara Thailand, dan hanya sah laku di kawasan sempadan Thailand sahaja, iaitu area Songkla dan Hatyai. Dokumen yang perlu bawa Sediakan 2 keping gambar berlatar belakang warna putih. Close up muka tau. Boleh saja ambil di kawasan UTC kata nak gambar untuk border pass. 4 keping rm12. Kami print sendiri...
Shaklee HQ Ibu Pejabat Shaklee Malaysia Yang Menarik

Shaklee HQ Ibu Pejabat Shaklee Malaysia Yang Menarik

Pada April 2017, HQ Shaklee (Ibu Pejabat Shaklee) telah secara rasminya berpindah ke bangunan baru di Sunway Geo. Pastinya lebih best, sebab ia berada di tingkat 1, kawasan parking yang lebih luas dan dari tepi jalan pun dah nampak bangunan Shaklee tepi jalan sahaja. Pengalaman saya semasa ia dilancarkan sangat menarik dan mengujakan.   Pengalaman shopping kat sini pun kemain syok lagi. Kita diberikan bakul dan stail amik sendiri produk yang kita nak. Kemain lagi akak susun banyak benda dalam bakul tau. Makin ralit mata melihat setiap produk, boleh pegang, rasa dan sentuh sendiri vitamin...