Sudah sedia maklum wanita yang ingin hamil dan menyediakan dirinya untuk mengandung perlu mengambil supplemen yang mengandungi Asid Folik dalam diet harian mereka. Folic Acid ini perlu menjadi makanan tambahan untuk ibu ingin hamil dan yang sedang hamil. Tetapi, bagaimana dengan si suami? Adakah mereka juga perlu?

Untuk mendapatkan anak, mestilah kualiti benih dari kedua-dua pihak perlu diambil kira. Tidak wajarlah hanya si isteri menjaga pemakanan dan kesihatan badan sedangkan si suami tidak. Untuk si suami , Folic Acid ini akan membantu memperbanyak jumlah/kuantiti sperma dan juga meningkatkan kualiti sperma


Manfaat Folic Acid Bagi Lelaki , Agar Isteri Cepat Hamil

Sebuah hasil penelitan yang dilakukan di Nijmegen, Belanda pada bulan Mac 2002 menunjukkan fakta bahawa lelaki yang mengambil Folic Acid berjaya meningkatkan jumlah sperma hingga 74 % . Dengan peningkatan jumlah sperma, tentunya automatik peluang kehamilan meningkat.

Tidak hanya jumlah dan kuantiti sperma saja, masih berdasarkan kajian yang sama , para penyelidik mendapati fakta bahawa Folic Acid mampu meningkatkan kualiti sperma dengan cara menurunkan jumlah Sperma Yang Tidak Normal hingga berjumlah kira-kira 4 % saja .
Dengan pengambilan Folik Asid oleh si suami, jumlah sperma meningkat dan menurunkan jumlah sperma yang tidak berkualiti. Ini yang kita mahu kan? Takkan nak rancang kehamilan tanggungjawab si isteri saja? Mestilah si suami perlu juga jaga pemakanan mereka.


Asid Folik/ Folic Acid

Apa itu ASID FOLIK? Folic Asid (atau folate), juga dikenali sebagai vitamin B9 yang sangat diperlukan untuk membina sel-sel baru dalam tubuh. Ia penting dalam membina DNA yang baru dan membaiki DNA yang rosak dalam sel. Folate adalah supplemen penting bagi membantu proses spermatogenesis (proses pembentukan/mematangkan sperma) .
Bagi si suami, Folic acid/Asid Folik juga dapat membantu merawat masalah kesuburan pada lelaki. Ia akan mengurangkan kecacatan kromosom pada sperma lelaki. Sperma yang mengalami kecacatan kromosom apabila disenyawakan dengan telur ovum, akan menghasilkan janin yang tidak dapat hidup lama. Ia adalah salah satu faktor keguguran.
Bagi si isteri pula Asid Folik membantu dalam kematangan telur ovum, pembentukan placenta dan ketika janin di’tanam’ke dalam rahim. Oleh itu ia sangat diperlukan oleh bayi dalam rahim untuk membina banyak sel-sel baru. Jika si ibu kekurangan folic acid, kesihatan bayi dalam rahim mungkin juga akan terjejas. 

NAK vitamin yang ada  FOLIC ASID?

Shaklee ada menyediakan dua produk yang mengandungi Asid Folik. Kedua-dua produk ini memang sangat bagus dan mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan kita. Vitamin B Complex dan Vitalea (Multivitamin) Shaklee ini mengandungi 200mcg Asid Folik dalam satu tablet. Untuk merancang kehamilan, 400mcg sehari sudah cukup untuk keperluan tersebut.

  

Sungguhpun begitu, demi penjagaan kesihatan harian, pengambilan kedua-dua produk ini amat disyorkan. Badan yang sihat juga diperlukan untuk mendapatkan zuriat dan seterusnya untuk menghadapi proses kehamilan selama 9 bulan. Emosi yang stabil, tidak mudah marah dan sentiasa tenang juga kunci agar mudah mendapat rezeki anak.

Oleh itu tidak salah jika anda ingin mengambil asid folic sebagai langkah persediaan untuk hamil dan juga sebagai usaha untuk meningkatkan tahap kesuburan anda. Terdapat banyak pilihan vitamin sepanjang kehamilan yang boleh kita amalkan. Apa pun, kita perlu berusaha, ALLAH menentukan. 

Nak sembang-sembang? Konsultasi? 
 1. PM page vitamincikgu di https://www.facebook.com/messages/vitamincikgu

2. PM personal page saya, Anis Hani ( Cikgu Hani Shaklee) https://www.facebook.com/hanicikguvitamin 

 3. Call/SMS/WhatsApp saya di 019- 271 0642 
 Cikgu Hani Shaklee Independent Distributor [858760] 
 4. Email hanijalani@gmail.com. 
 PM untuk harga super bajet dari vitamincikgu sahaja! 
Khas untuk 10 terawal. ≧◠◡◠≦ 
jom jadi ahli dengan Team cikgu MIG klik sini 
 ✌PENGEDAR SHAKLEE TERBAIK ANDA,

RUNDINGAN/ KONSULTASI TERBAIK. BIMBINGAN DAN TUNJUK AJAR CARA DAN JADUAL MAKAN VITAMIN DISERTAKAN DENGAN LENGKAP. 

 ✌COD SERATA KEDAH, KULIM, ALOR STAR DAN JITRA 
 ✌POSLAJU SERATA MALAYSIA, LUAR NEGARA PON BOLEH 
 iR Hani 858760 
 Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan