Nak tahu tentang apa yng kita makan zat besi tu?
Apakah itu Ferrous Fumarate ?
Ferrous fumarate adalah salah satu jenis zat besi atau iron. Anda biasanya mendapat zat besi daripada makanan yang anda makan. Dalam badan anda, zat besi menjadi sebahagian daripada hemoglobin anda dan myoglobin. Hemoglobin membawa oksigen melalui darah kepada tisu-tisu dan organ-organ. Myoglobin membantu menyimpan oksigen sel-sel di dalam otot anda.
Ferrous fumarate digunakan untuk merawat anemia jenis kekurangan zat besi (kekurangan sel darah merah yang disebabkan oleh zat besi yang terlalu sedikit dalam badan).
Ferrous fumarate juga boleh digunakan untuk tujuan selain daripada yang disenaraikan dalam panduan ubat-ubatan ini.
Perbezaan darah pesakit anemia dan orang yang normal
Apakah maklumat yang paling penting yang perlu saya tahu mengenai ferrous fumarate?
Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor anda jika anda ada alahan kepada mana-mana ubat, atau jika anda mempunyai sindrom sarat zat besi, anemia hemolitik (kekurangan sel darah merah), porphyria (gangguan genetik enzim yang menyebabkan gejala-gejala yang menjejaskan kulit atau sistem saraf ), talasemia (gangguan genetik sel-sel darah merah), penyakit buah pinggang atau penyakit hati, jika anda minum minuman alkohol, atau jika anda menerima pemindahan darah yang tetap.
Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda berfikir anda telah menggunakan terlalu banyak ubat ini, atau sesiapa menelan ubat terlalu banyak ini dengan tidak sengaja. Dos berlebihan zat besi boleh membawa maut, terutamanya kepada kanak-kanak muda.
Gejala dos berlebihan mungkin termasuk mengantuk, loya teruk atau sakit perut, muntah-muntah, cirit-birit berdarah, batuk berdarah atau muntah yang kelihatan seperti serbuk kopi, pernafasan pendek, nadi lemah dan cepat, kulit dingin atau sejuk, bibir biru, dan sawan.
Ambil ferrous fumarate dengan perut kosong, sekurang-kurangnya 1 jam sebelum makan atau 2 jam selepas makan. Elakkan mengambil ubat antasid atau antibiotik dalam tempoh 2 jam sebelum atau selepas mengambil ferrous fumarate.
Ferrous fumarate adalah hanya sebahagian daripada program rawatan yang lengkap yang mungkin juga termasuk diet khas. Sangat penting untuk anda mengikuti pelan diet yang dinasihati oleh doktor atau kaunselor pemakanan anda. Anda juga perlu mengingati senarai makanan yang perlu anda makan untuk memastikan anda mendapat cukup zat besi daripada kedua-dua diet dan ubat anda.
Apakah yang perlu saya bincangkan dengan pegawai kesihatan saya sebelum mengambil Ferrous Fumarate?
Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor anda jika anda ada alahan kepada apa-apa ubat atau pewarna makanan, atau jika anda mempunyai:
1. sindrom sarat zat besi;
2. anemia hemolitik (kekurangan sel darah merah);
3. porphyria (gangguan enzim genetik yang menyebabkan gejala-gejala yang menjejaskan kulit atau sistem saraf);
4. Talasemia (gangguan genetik sel darah merah);
5.penyakit  hati atau penyakit buah pinggang;
6. jika anda mengambil minuman alkohol;
7. jika anda menerima pemindahan darah yang tetap.
Jika anda mempunyai mana-mana keadaan ini, anda mungkin tidak boleh mengambil Ferrous Fumarate, atau anda mungkin memerlukan pelarasan dos atau ujian khas semasa rawatan.
Ubat ini tidak diketahui sama ada boleh membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda hamil semasa rawatan. Ubat ini juga tidak diketahui sama ada boleh mengalir ke dalam susu badan atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan menggunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.
Jangan beri Ferrous Fumarate kepada kanak-kanak tanpa nasihat doktor.
Apa yang perlu saya buat sekiranya saya tertinggal satu dos?
Ambil ubat sebaik sahaja anda ingat. Jika ia hampir untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan ambil ubat itu pada dos seterusnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.
Apakah yang perlu saya elakkan ketika mengambil Ferrous Fumarate?
Jangan ambil apa-apa vitamin atau mineral yang tidak diberi atau tidak disyorkan oleh doktor.
Elakkan mengambil ubat antibiotik dalam tempoh 2 jam sebelum atau selepas anda mengambil Ferrous Fumarate. Ini adalah penting terutamanya jika anda mengambil ubat antibiotik seperti ciprofloxacin (Cipro), demeclocycline (Declomycin), doxycycline (Adoxa, Doryx, Oracea, Vibramycin), levofloxacin (Levaquin), lomefloxacin (Maxaquin), minocycline (Dynacin, Minocin, Solodyn , Vectrin), norfloxacin (Noroxin), ofloxacin (Floxin), atau tetracycline (Brodspec, Panmycin, Sumycin, Tetracap).
Makanan tertentu juga boleh membuat badan anda lebih sukar untuk menyerap Ferrous Fumarate. Elakkan mengambil ubat ini dalam tempoh 1 jam sebelum atau 2 jam selepas makan ikan, daging, hati, dan gandum atau roti atau bijirin yang diperkaya.
Elakkan menggunakan antasid tanpa nasihat doktor anda. Hanya gunakan antasid jenis khusus yang dicadangkan oleh doktor. Antasid mengandungi ubat-ubatan yang berbeza dan sesetengah jenis boleh membuat badan anda lebih sukar untuk menyerap Ferrous Fumarate.
Kesan-kesan sampingan Ferrous Fumarate
Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak. 
Hubungi doktor anda jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:
1. darah merah terang di dalam najis anda;
2. sakit di dada atau tekak anda apabila menelan pil ferus fumarate.
Kesan-kesan sampingan yang kurang serius mungkin termasuk:
1. sembelit, cirit-birit;
2. loya, muntah-muntah, pedih ulu hati;
3. sakit perut, perut tidak selesa;
4. najis atau air kencing berwarna gelap;
5. pencemaran sementara di gigi.
Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Beritahu doktor mengenai apa-apa kesan sampingan yang mengganggu. 
Maklumat dos Ferrous Fumarate
1. Dos biasa dewasa bagi Anemia Kekurangan zat Besi:
Permulaan: makan 325 mg  sekali sehari.
Penyelenggaraan: makan 325 mg 3 kali sehari. Rawatan anemia kekurangan zat besi memerlukan supplemen ferus fumarate untuk beberapa minggu atau bulan, bergantung kepada tempoh dan keterukan anemia.
2. Dos biasa dewasa untuk Anemia dengan Kegagalan Buah Pinggang Kronik:
Permulaan: makan 325 mg  sekali sehari.
Penyelenggaraan: makan 325 mg 3 kali sehari.
Status zat besi perlu dinilai jika terapi epoetin Alfa terapi dimulakan untuk pesakit dengan kegagalan buah pinggang kronik, 
Ketepuan transferrin kurang daripada 20%, atau tahap ferritin serum yang kurang daripada 100 mcg / L menunjukkan zat besi tidak mencukupi dan keperluan untuk terapi penggantian zat besi.
Terapi penggantian zat besis perluk diterukan untuk kebanyakan pesakit yang menerima rawatan Alfa epoetin.
3. Dos dewasa biasa bagi makanan tambahan Vitamin / Mineral semasa Mengandung / Ketika Menyusu:
makan 325 mg sekali sehari.
CDC telah takrifkan anemia semasa hamil sebagai kepekatan hemoglobin yang kurang daripada 100 g / L semasa trimester pertama dan ketiga dan kurang daripada 105 g / L semasa trimester kedua atau nilai hematocrit yang kurang daripada 32%.
Pengambilan zat besi harian yang disyorkan oleh RDA ialah makan 30 mg semasa mengandung dan 15 mg semasa menyusu.
4. Dos dewasa yang biasa bagi makanan tambahan Vitamin / Mineral:
makan 325 mg sekali sehari.
Zat besi harian harian yang disyorkan oleh RDA ialah 10 mg bagi lelaki dewasa, 15 mg untuk orang dewasa, wanita premenopausal, dan 10 mg bagi wanita putus haid.
5. Dos Pediatrik atau kanak-kanak biasa untuk Anemia Kekurangan zat Besi:
a) bayi yang lahir Pra-matang:
2 hingga 4 mg/kg/hari  dengan membahagikan setiap 12 hingga 24 jam (maksimum dos harian = 15 mg).
b) Bayi dan kanak-kanak kurang 12 tahun:
Profilaksis atau pencegahan : 1-2 mg/kg/hari (maksimum 15 mg) dengan pembahagian dos sekali atau 2 kali.
anemia kekurangan zat besi yang ringan hingga sederhana: 3 mg/kg/hari dengan pembahagian dos sekali atau 2 kali.
nemia kekurangan besi yang teruk: 4 hingga 6 mg/kg/hari dengan pembahagian sebanyak 3 kali sehari.
Apakah ubat-ubat lain yang akan menjejaskan Ferrous Fumarate?
Ubat-ubatan berikut boleh berinteraksi dengan Ferrous Fumarate. Beritahu doktor anda jika anda menggunakan mana-mana ubat berikut:
1. acetohydroxamic asid (Lithostat);
2. cimetidine (Tagamet);
3. deferoxamine (Desferal);
4. etidronate (Didronel);
5. dimercaprol (suntikan yang digunakan untuk merawat keracunan oleh arsenik, plumbum, raksa);
6. penicillamine (Cuprimine);
7. pancrelipase (Cotazym, Creon, Ilozyme, Pancrease, Ultrase).
Senarai ini tidak lengkap dan mungkin ada ubat lain yang boleh berinteraksi dengan Ferrous Fumarate. Beritahu doktor anda tentang semua ubat preskripsi dan ubat-ubatan di kaunter, vitamin, mineral, produk herba, dan ubat-ubatan yang ditetapkan oleh doktor-doktor lain. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.

Apa yang cikgu makan? hanya dua biji Vitalea sehari.mengandungi jumlah iron yang cukup untuk badan kita!

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Jika ingin membuat tempahan dan pertanyaan, sila sms atau call
Cikgu Hani 016 208 9081 email= hanijalani@gmail.com
Whatsupp je pon boleh = 019 271 0642