Salam. Topik harini cikgu ingin kupaskan tentang ALERGI. Apakah alergi ini? 
Reaksi alergi berlaku apabila sistem ketahanan semulajadi tubuh kita bertindak balas secara berlebihan terhadap bahan-bahan (alergen) yang biasanya tidak memudaratkan tubuh kita.
Ia boleh dicetuskan oleh pelbagai bahan yang terdiri daripada debu, hama, bulu binatang, makanan, bahan kimia dan sebagainya. Semua bahan ini dengan senangnya boleh didapati di dalam rumah kita!

Gejala-gejala alergi dapat berupa gatal-gatal, bersin-bersin,mata berair, ruam, kegatalan kulit dan sesak nafas. Jenis alergi banyak macamnya. Terdapat dua penyakit alergi yang sering dijumpai, iaitu penyakit alergi yang terkait dengan pernafasan seperti asma dan rinitis alergi (bersin berulang terutama pada pagi hari) dan penyakit alergi yang terkait dengan kulit seperti urtikaria (ruam, gegata) dan dermatitis atopik (ekstrem).
Penyakit rinitis alergi biasanya ditandai dengan bersin-bersin, hidung terasa gatal, hidung berair atau tersumbat dan sukar bernafas, sedangkan pada mata akan terasa gatal, kemerahan dan berair. Bila penyakit ini dibiarkan, kemungkinan akan berkembang menjadi sinusitis.  
Adakah anda tergolong dalam golongon ini? Bangun pagi sentiasa bersin, sangat lamabat hilang selsemanya dan sering kegatalan? Selalulah kemas rumah dan hindari alergen dalam rumah anda. Selain daripada itu, lengkapi diri anda dengan vitamin-vitamin dalam supaya terhindar daripada penyakit-penyakit ini.
Vitamin yang dicadangkan :
Athma, Sinus (Resdung), Allergy, Hives (Gegata) & Eczema


Alfalfa, B-Complex & Vitamin-C.

Terdapat juga dalam bentuk trial pek. Hubungi saya untuk konsultasi dan cara pemakanan! Ramai yang dah cuba, ternyata bangun pagi tiada bersin lagi!

Jika ingin membuat tempahan dan pertanyaan, sila sms atau call 016 208 9081