Buah pinggang adalah super penting untuk kesihatan kita. Mereka menapis darah kita, menghasilkan hormon, menyerap mineral, menghasilkan air kencing, menghapuskan toksin, dan meneutralkan asid. Jadi sebagai salah satu organ yang paling penting dalam badan anda, buah pinggang anda berhak mendapat perhatian daripada anda.

Kerosakan atau kemerosotan berterusan buah pinggang anda sering boleh terjadi tanpa disedari. Selama bertahun-tahun buah pinggang anda masih boleh melakukan kerja mereka walaupuan hanya tinggal 20% daripada kapasiti hayat buah pinggang. Oleh itu penyakit buah pinggang sering dirujuk sebagai “Penyakit Senyap”. Itulah sebabnya ia begitu penting untuk menjaga mereka sebelum terlambat.

Berikut adalah senarai 10 tabiat biasa yang meletakkan banyak tekanan pada buah pinggang anda dan boleh menyebabkan kerosakan yang serius dari masa ke masa.
1. Tidak Minum Air Cukup
Fungsi buah pinggang anda yang paling penting adalah untuk menapis darah dan menyingkirkan toksin dan bahan buangan. Apabila anda tidak minum air kosong yang cukup sepanjang hari toksin dan bahan buangan permulaan untuk mengumpul dan boleh menyebabkan kerosakan yang serius kepada badan anda.
2. Terlalu Banyak Garam Dalam Diet Anda
Badan anda memerlukan natrium atau garam untuk berfungsi dengan baik. Kebanyakan orang bagaimanapun mengambil terlalu banyak garam yang boleh meningkatkan tekanan darah dan meletakkan banyak tekanan pada buah pinggang. Sebagai peraturan baik, tidak lebih daripada 5 gram garam perlu dimakan setiap hari.
3. Lazim Melengahkan The Call Of Nature
Ramai di antara kita mengabaikan keinginan untuk pergi kerana mereka terlalu sibuk atau mahu mengelakkan bilik mandi awam. Mengekalkan air kencing secara tetap meningkatkan tekanan air kencing dan boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang, batu karang dan inkontinen. Jadi pergilah sahut seruan badan anda dengan cepat, jangan tahan kencing lagi ye!
4. Sukar Tinggalkan Minuman Manis
Kajian saintifik menunjukkan bahawa mereka yang mengambil 2 atau lebih minuman bergula sehari lebih cenderung untuk mempunyai protein dalam air kencing mereka. Mempunyai protein dalam air kencing anda adalah satu tanda awal buah pinggang anda tidak melakukan tugas mereka seperti yang sepatutnya.
5. Vitamin Dan Kekurangan Mineral
Makan, diet makanan keseluruhannya bersih penuh dengan sayur-sayuran segar dan buah-buahan adalah penting untuk kesihatan anda secara keseluruhan dan fungsi buah pinggang yang baik. Banyak kekurangan boleh meningkatkan risiko batu karang atau kegagalan buah pinggang. Vitamin B6 dan magnesium, misalnya, adalah super penting untuk mengurangkan risiko batu karang.
6. Terlalu Banyak Protein Haiwan
Lebih pengambilan protein, daging terutamanya merah, meningkatkan beban metabolik pada buah pinggang anda. Jadi lebih protein dalam diet anda bermakna buah pinggang anda terpaksa bekerja lebih kuat dan ini boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang atau disfungsi dari masa ke masa.
Tambah dalam diet anda protein tumbuhan dalam ESP yang sangat baik untuk tubuh. Mudah cerna dan berikan tenaga pantas. Rendah Glisemik Indeks dan sedap pula tu! Klik untuk tahu lebih lanjut tentang ESP.
7. Tidur
Kita semua telah mendengar betapa pentingnya adalah untuk mendapatkan rehat yang secukupnya. Kurang tidur kronik dikaitkan dengan pelbagai penyakit dan penyakit buah pinggang juga ada dalam senarai. Pada malam hari, tisu buah pinggang yang rosak menjalankan pembaikan badan anda, jadi beri badan anda masa untuk menyembuh dan memperbaiki dirinya.
8. Kopi
Sama seperti garam, kafein boleh meningkatkan tekanan darah dan meletakkan tekanan tambahan pada buah pinggang anda. Dari masa ke masa penggunaan berlebihan kopi boleh menyebabkan kerosakan pada buah pinggang anda.
9. Ubat penahan sakit dan Penyalahgunaannya
Terlalu ramai orang mengambil ubat penahan sakit untuk sakit-sakit kecil dan sakit mereka. manakala terdapat banyak bahan semula jadi yang boleh menjadi alternatif. Penggunaan yang berlebihan atau penyalahgunaan ubat penahan sakit boleh menyebabkan kerosakan teruk pada hati dan buah pinggang.
10. Alkohol
Alkohol terbukti sebagai toksin yang meletakkan banyak tekanan pada buah pinggang dan hati. Berhentilah ambil alkohol dan bina kesihatan yang lebih baik.
Untuk kekal sihat dan mengelakkan isu-isu buah pinggang adalah penting untuk makan banyak segar dan berkhasiat. Ingat dan ikuti nasihat dan hindari tabiat seperti diatas itu. Buah pinggang anda tidak akan berada di bawah tekanan berterusan dan badan anda akan berterima kasih kepada anda untuk itu.
Dapatkan DTX Complex yang terbukti sebagai tonik hati yang terbukti secara saintifik.

Nak sembang-sembang? konsultasi? 
 1. PM page vitamincikgu di https://www.facebook.com/messages/vitamincikgu

2. PM personal page saya, Anis Hani ( Cikgu Hani Shaklee) https://www.facebook.com/hanicikguvitamin 

 3. Call/SMS/WhatsApp saya di 019- 271 0642
Cikgu Hani Shaklee Independent Distributor [858760] 
 4. Email hanijalani@gmail.com. 
 PM untuk harga super bajet dari vitamincikgu sahaja! Khas untuk 10 terawal. ≧◠◡◠≦ 
jom jadi ahli dengan Team cikgu MIG klik sini 
✌PENGEDAR SHAKLEE TERBAIK ANDA,

RUNDINGAN/ KONSULTASI TERBAIK. BIMBINGAN DAN TUNJUK AJAR CARA DAN JADUAL MAKAN VITAMIN DISERTAKAN DENGAN LENGKAP.

✌COD SERATA KEDAH, KULIM, ALOR STAR DAN JITRA

✌POSLAJU SERATA MALAYSIA, LUAR NEGARA PON BOLEH 

 iR Hani 858760 
 Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan